RawCNC Extended XL

rawcncextendedxl.jpgRawCNC är en produkt utvecklad av Janne på CNCMaskiner. Det är ett flexibelt och modulärt system som kan köpas som färdig maskin, byggsats eller byggbeskrivning endast. Vi har då valt att mestadels bygga själva men med vissa delar inköpta från Janne för att underlätta sourcing av komponenter. Maskinen är idag förmodligen den enda “färdiga” lösningen i sin prisklass om man vill ha något lite större och stabilare som utan problem klarar en lite större och tyngre fräsmotor. Maskinen har varit under konstruktion sedan början av 2018 och öppnades för användning i februari 2019.

Maskinen använder sig av kuggstänger i X,Y samt en trapetsskruv i Z. Total arbetsyta kan variera med brytarnas placering och typ av brytare men ungefär X = 1050 mm; Y = 1500mm. Motorn är på 2.2kW och tar ER20-hylsor. Z-frigången är i teorin 125mm men begränsas i praktiken av frässtål, spoilboard etc.

Motorns rotationshastighet sätts i CAM-programmet och följer sedan med G-koden till Mach3 och vidare till frekvensomvandlaren. Men det går förstås även bra att manuellt sätta hastigheten i Mach3 eller för den delen tweaka hastigheten under fräsningens gång om det låter illa eller vibrerar för mycket. Hastigheten kan varieras helt fritt mellan 7200 till 24000 varv / min. Den lägre gränsen är godtycklig men är låst av admin för att undvika skador på motorn. Typisk hastighet för fräsning i trä med ett “tvåskärigt stål” altt annat lika kanske ligger kring 13-14000 varv/min men det beror förstås på den exakta geometrin samt matningshastighet.

Max hastighet för matning är okänd, men begränsas också i Mach3 för att unvika skador på maskinen. En allt för hög hastighet kan också påverka slutfinishen negativt. Vi har hittills kört relativt försiktigt kring 1500 - 2000 mm/min. Men i teorin, om man inte får för mkt vibrationer och maskinen är förankrad i bordet och bordet i sig självt inte rör på sig borde man kunna pressa hastigheter upp emot 10 000 mm/min.

 • Trä
 • Skivmaterial
 • Plast
 • Mjukare metaller, ex Aluminium med vettiga inställningar.

Tills vidare får man köpa själv om man ska ha något speciellt, men föreningen tillhandahåller samtidigt ett mindre urval av Kina-stål. Kolla annars butiker på AliExpress eller CMTs sortiment över mer specialiserade frässtål, ex för gravyr. Det kan hända att vi med tiden gör ett samköp och / eller börjar sälja frässtål i webbshoppen.

Spännhylsor finns i 3, 3.175, 4, 5, 6, 6.35, 8, 10, 12 samt 12.7 mm. Detta bör täcka de flesta tänkbara varianter. Vill man ha någon ytterligare hylsa eller hylsor med mindre

I dagsläget: Islagsmutter M6 i spoilboarden. Dubbelhäftande tejp. Rudimentära “cam-clamps”. På sikt t-spår och vaccuum-bord?

 • Skyddsglasögon på vid alla tillfällen. Använd även hörselskydd.
 • Kontrollera att frässtålet är ordentligt faststpänt (men inte för hårt!) samt att det inte är skräp eller fett på stålet eller inuti spännhylsan.
 • Använda endast hylsa av rätt dimension.
 • Var mycket konservativ vid borrning då både fräsmotorns lager, frässtålen samt maskinens Z-axel är dåligt anpassade för den typen av operation. Använd långsam “peck drilling” eller nån slags ramp … eller ännu hellre borra aldrig med maskinen.
 • Se alltid till att arbetsstycket är ordentligt fastspänt samt att fräsen eller frässtålet inte kan köra i klämmor eller tvingar i den mån de används.
 • Använd endast godkända material.
 • Var uppmärksam på rotationshastighet och matning samt val av frässtål.
 • Lämna ALDRIG lokalen under körning.
 • Använda alltid dammsugare och dammsko vid fräsning i trä, speciellt då MDF eller dylikt.
 • Styrdatorn är försedd med lösenord som erhålles efter genomgången kurs.

Vi rekommenderar Vectric 2D/2.5D CAD/CAM men även Fusion 360 går utmärkt om man vill ha något mer avancerat där det finns lite mer kontroll ex över belastning på frässtålet.

Styrprogramvaran är i dagsläget Mach3 och operativsystemet är Windows 7 32-bitars. OBS! Uppgradera ej datorn eller installera några uppdateringar då flera av 2018 års uppdateringar står i konflikt med Mach3.